Kort gezegd staat de tuinarchitect in voor het ontwerp en advies over de tuin, terwijl de tuinaannemer het ontwerp uitvoert en instaat voor de praktische realisatie van de tuin. Geen van beide beroepen is beschermd, en dus kan in principe iedereen zich tuinaannemer of tuinarchitect noemen. Kijk dus zeker naar referenties van eerdere projecten vooraleer je met iemand in zee gaat.
De meeste professionals zijn echter goed opgeleid. Voor tuinaanneming zijn er al specifieke richtingen vanaf de derde graad in het middelbaar onderwijs. Er bestaan ook veel opleidingen in volwassenenonderwijs. Aan de hogeschool kun je dan weer een bacheloropleiding Tuin- en landschapsarchitectuur volgen.
Combinatie ontwerp en uitvoering
Het komt vaak voor dat een tuinaannemersbedrijf ook voor het ontwerp zorgt. Tuin- en landschapsarchitect is nog steeds geen erkend beroep, ook al vraagt het veel specifieke kennis en vaardigheden. En dus kan ook een tuinaannemer de rol van ontwerper op zich nemen. Omgekeerd gebeurt het ook geregeld dat een tuinarchitect zelf de werken uitvoert. Daarnaast kan een tuinarchitect ook een technisch uitvoeringsdossier maken waarmee de tuineigenaar zelf aan de slag kan. Dit is vooral mogelijk wanneer er geen al te complexe zaken moeten worden uitgevoerd.
Wie is waarvoor verantwoordelijk bij fouten?
De tuinarchitect is beroepsaansprakelijk voor het ontwerp. Als een tuinarchitect daarin een fout maakt, zoals een verkeerde berekening, onjuiste keuze van materialen, of onvoldoende rekening houden met de afwatering, en deze fout leidt tot schade (bijvoorbeeld wateroverlast, verzakkingen, of planten die niet gedijen), kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van herstel of schadevergoeding.
De tuinaannemer is beroepsaansprakelijk voor fouten, nalatigheden of schade die ontstaan tijdens de uitvoering. Wanneer hij bijvoorbeeld planten verkeerd plaatst of niet volgens de regels van de kunst aanplant, wanneer hij slechte materialen gebruikt of fouten maakt bij de aanleg, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor de schade die daardoor ontstaat - en dit tot tien jaar na de uitvoering.
Verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid
De meeste tuinarchitecten en tuinaannemers hebben een verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid, ook al is deze verzekering voor geen van beiden wettelijk verplicht. Het beschermt hen tegen financiële risico’s die eventuele schadeclaims met zich meebrengen.
Tuin- en landschapsarchitect is nog steeds geen erkend beroep, ook al vraagt het veel specifieke kennis en vaardigheden