Geen verstand van planten? Met een beplantingsplan op maat kan een tuin- en landschapsarchitect jouw tuin omtoveren tot een duurzaam en groen paradijsje dat decennia meegaat.
Vol goesting naar het tuincentrum rijden en daar op goed geluk plantjes kiezen die – eens thuis – toch niet zo goed bijeen blijken te passen en al snel weer slaphangen en doodgaan. Herkenbaar? Of misschien heb je zelfs helemaal geen zin in dat drukke tuincentrum, maar zou je wel graag genieten van een weelderig groene tuin vol ruisende, geurende, gezonde planten.
Het zijn niet alleen bloeiende bloemen die een tuin tot een droomplekje maken
Analyse van jouw tuin
Een tuinarchitect kan dan helpen met het maken van beplantingsplan, helemaal op maat van jouw tuin. Dat wil zeggen: rekening houdend met jouw smaak, maar ook met de specifieke omstandigheden van jouw tuin. Welke bodemsoort is er? Wat is de bodemvochtigheid? Hoe verplaatst de schaduw zich doorheen de dag en doorheen het jaar? Is er bestaande beplanting en hoe kunnen we die doen passen in een nieuw ontwerp? De tuinarchitect zal je ook vragen hoeveel onderhoud je wenst te doen en zijn beplantingsontwerp daarop afstemmen.
Wat maakt een beplantingsplan geslaagd?
Liefst is een tuin het hele jaar door mooi om naar te kijken, en niet alleen in de zomermaanden. De tuin- en landschapsarchitect zal daarom mikken op een zo lang mogelijke bloeiboog: bloeiende planten het hele jaar door. Het zijn natuurlijk niet alleen bloemen die een tuin tot een droomplekje maken. Met een goeie plaatsing van struiken en bomen creëer je privacy, kun je storende geluiden dempen, lelijke zichten afschermen en mooie zichten accentueren. Sierlijke takken, struiken met bessen en wintergroene planten of planten die hun structuur behouden, maken de tuin ook in de barre wintermaanden interessant. En dit zowel voor jou als voor diertjes die een schuilplaats en voedsel zoeken.
Bij het beplantingsplan hoort een beheertabel waarin staat welk onderhoud de planten vragen en wanneer
Hoe gaat het in zijn werk?
Om een beplantingsplan te kunnen opstellen, zal de tuin- en landschapsarchitect bij jou thuis langskomen om de bestaande situatie op te meten en in kaart te brengen. Dit kan voor de hele tuin of voor een bepaald deeltje, dat kies jij. Daarna gaat hij aan de slag en maakt een plan op schaal. Meestal is dat 1/50 of 1/100. Dat wil zeggen dat hij alles 50 of 100 keer kleiner tekent dat het in werkelijkheid is. Op het plan staan codes en aantallen die aangeven hoeveel van elke plantensoort er geplant moeten worden. Er hoort ook een tabel bij met meer informatie zoals de bloeimaanden en het mengverband (hoe de planten onderling verdeeld moeten worden).
Wat na het plan?
De tuin- en landschapsarchitect kan daarna voor jou de planten bestellen bij een kwekerij en je helpen bij het planten, maar je kan dit ook zelf doen aan de hand van het beplantingsplan. Eens geplant kan alles lustig gaan groeien, maar dat zal je natuurlijk een beetje in goede banen moeten leiden. Bij het beplantingsplan hoort daarom ook een beheertabel. Daarin staat welk onderhoud de planten vragen en wanneer. Dit verzekert een prachtig resultaat dat je dag in dag uit zal verbazen. Genieten maar!